CK Pohoda Turecko Zájezd č. 145

Turecké západní pobřeží - letecky

Turecko
Efes, Palác Topkapi, Pamukkale, Hagia Sophia, Hipodrom, Dardanely, Trója, Pergamon, Asklépion, Istanbul, Kusadasi, Selcuk, Bospor, Didim, Canakkale
Náš zájezd do Turecka směřuje do oblasti klenotů antiky jako jsou starověká města…

10Počet dnů:

14.09.2024Termíny od:

33 990 Kč Cena od:

10 - denní zájezd

Náš zájezd do Turecka směřuje do oblasti klenotů antiky jako jsou starověká města Pergamon, Efes, Milét aj. a pěkných pláží v oblasti jednoho z nejvyhlášenějších letovisek západního pobřeží Turecka, Kusadassi. V průběhu zájezdu do Turecka také navštívíte metropoli Istanbul, tzv. "bavlněný zámek" Pamukkale a jiné zajímavosti západní části Malé Asie.

Ubytování: hotel

Stravování: polopenze

Doprava: letecky

Program zájezdu

1. den:Odlet s průvodcem do ISTANBULU , transfer z letiště na ubytování do hotelu s výbornou polohou ve čtvrti Sultanahmet, v blízkosti těch nejznámějších památek. V návaznosti na letový řád první seznámení se Starým městem.
2. den:Odlet s průvodcem do ISTANBULU , transfer z letiště na ubytování do hotelu s výbornou polohou ve čtvrti Sultanahmet, v blízkosti těch nejznámějších památek. V návaznosti na letový řád první seznámení se Starým městem.
3. den:Odjezd k průlivu DARDANELY – přeplutí Dardanelskou úžinou z Evropy do Asie a pokračujeme do starodávné TRÓJE (UNESCO), k prohlídce jedné z nejslavnějších světových archeologických lokalit odkrytých H.Schliemannem. Trojské ruiny - Dům vykopávek, Pithova zahrada, chrám bohyně Athény (Homérova Íllias, Trojská válka). Ubytování u moře v oblasti Ayvaliku nebo v oblasti Çanakkale .
4. den:Ráno odjedeme k návštěvě velkolepé akropole PERGAMON (UNESCO), shlížející z návrší na novodobou Bergamu, jedna z nejpůsobivějších památek v Turecku. Prohlídka antického města z 2. stol. př. n. l. Akropole - působivé a neobyčejné divadlo vystavěné v 3. století před Kristem s 10000 sedadly, slavná knihovna, Trajánův chrám s mramorovými sloupy - jediná dochovaná stavba na Akropoli z období Říma, Diův oltář, ASCLEPION – starodávné lékařské centrum, Asclepiův chrám, výrobna onyxu. Poté navštívíme SELÇUK , mohutné rozvaliny byzantské pevnosti s krásnou starou bazilikou sv.Jana, která údajně ukrývá hrob apoštola Jana. Ubytování v letovisku na břehu Egejského moře v oblasti KUŞADASI .
5. den:Pobyt u moře, individuální volno – možnost návštěvy centra Kuşadasi .
6. den:Nejzachovalejší antické město východního Středomoří EFES (UNESCO), bývalé významné obchodní středisko, zříceniny starověkého města s pozůstatky jednoho ze sedmi divů světa Artemidina chrámu, Mramorová cesta, Trajánova fontána, Hadriánův chrám, Celsova knihovna, Arkadiova cesta – nejvelkolepější ulice v Efesu , antické Velké divadlo, Slavičí vrch, místo posledního pobytu P. Marie v krásném prostředí národního parku. MILÉT, významné starověké město s Velkým divadlem, agorou a lázněmi císařovny Faustiny, které byly postaveny pro manželku císaře Marka Aurelia. DIDYMA , slavná starověká věštírna se zbytky Apollónova chrámu. Návrat na ubytování.
7. den:Pobyt u moře, individuální volno – možnost fakult. výletu na OSTROV SÁMOS nebo plavba kolem pobřeží.
8. den:Cesta do vnitrozemí. Navštívíme jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Turecku AFRODISIAS (UNESCO), areál s mnoha antickými památkami – Afroditin chrám, Tetrapylon – monumentální brána, stadion. HIERAPOLIS (UNESCO), bývalé vznešené antické město s divadlem, lázněmi a rozsáhlou antickou nekropolí. PAMUKKALE (UNESCO), prohlídka třpytivě bílých vápencových kaskádovitých jezírek nazývaných „Bavlněný zámek“. Ubytování v oblasti Pamukkale .
9. den:Ráno odjezd do ISTANBULU , odpoledne návštěva Velkého bazaru – Kapalı Çarşı, spletité středověké centrum, 4500 obchodů pohromadě s mešitami, bankami, dílnami a restauracemi. Ubytování v centru Starého Istanbulu , fakult. večeře v centru města.
10. den:Snídaně, dle časových možností a v závislosti na let. řádu individuální volno v Istanbulu . Transfer na letiště a odlet do Prahy.
Afrodisias 6 Afrodisias 8 Didyma 1 Didyma 2 Didyma 3 Efes Efes 10 Efes 11 Efes 6 Efes 8 Efes 9 Hierapolis 2 Hierapolis 3 Hierapolis 4 Hierapolis 5 Istanbul - Modrá mešita Istanbul 10 Istanbul 11 Istanbul 16 Istanbul 21 Istanbul 3 Istanbul 4 Istanbul 6 Istanbul 7 Istanbul 8 Istanbul 9 Milét 1 Milét 2 Milét 3 Pammukale 2 Pammukale 3 Pamukale Pergamon 1 Pergamon 2 Pergamon 3 Pergamon 4 Selcuk - bazilika sv. Jana 2 Selcuk - bazilika sv. Jana 4 Trója 1 Trója 3 Turecko - Afrodisias Turecko - Efes knihovna

Termíny a ceny

termín od termín do počet dní cena
14.09.2024 23.09.2024 10 33 990 Kč rezervovat

Cena zahrnuje

  • leteckou dopravu Praha (příp. Vídeň nebo Bratislava) – Istanbul – Praha (příp. Vídeň nebo Bratislava) vč. let. tax
  • transfery z/na letiště
  • dopravu lux. klim. busem v Turecku
  • trajekt přes Dardanelskou úžinu
  • 9x ubytování v hotelu (2lůžk. pokoje s příslušenstvím) (z toho 4x u moře v Kusadassi)
  • 9x snídani
  • 6x večeři (v hotelích mimo Istanbul)
  • průvodce

Cena nezahrnuje

  • cena zájezdu nezahrnuje pobytovou taxu, platí se na místě
  • spropitné

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna do 65 000 Kč (příplatek: 770 Kč)
  • 1/1 pokoj (povinný při nedoobsazení) (příplatek: 6200 Kč)
  • V závislosti na změně letového řádu může být zájezd prodloužen o 1 den. V takovém případě bude rozšířen počet ubytování se snídaní a účtován povinný příplatek 750 Kč/os.

Efes

Efes patří k nejzachovalejším antickým městům na světě. Během posledních dvaceti let se zde provádí nákladná rekonstrukce a z ruin opět po letech vyrůstá město do své alespoň přibližné podoby z doby před 2 000 lety. V současnosti nejvíce zaujme dvoupatrová budova Cesiovy knihovny, 500 metrů dlouhá Arkadiova cesta dlážděná mramorem, která vedla od amfiteatru k přístavu (dnes je moře asi 17km odtud) a také Velké divadlo, které s průměrem 130 metrů a 66 sřadami mohlo pojmout 15 000 diváků.

Palác Topkapi

Mehmed II. se po dobytí Konstantinopolu usídlil nejprve v místě dnešní Univerzity, ale už roku 1465 se rozhodl vystavět opevněný palácový komplex na návrší, kde dřív stávala byzantská akropole. Palác Topkapi (palác"Kanónové brány" - podle děl střežících vstup) byl od ostatních částí města oddělen vysokou pevninskou zdí a obranu před útoky z moře zajišťovaly mohutné byzantské pobřežní zdi, které vedly až k Theodosiově pevninské zdi. Palác - serail plnil dvojí funkci, byl sultánovou rezidencí a zároveň centrem vlády nad celou říší. V některých dobách zde žilo až 5 tisíc lidí a serail tak byl městem ve městě. Sídlem padišáha byl palác až do roku 1856, kdy se sultán Abdülmecid přestěhoval do paláce Dolmabahče.

Pamukkale

Pamukkale, obec proslavená velkou travertinovou kupou, která leží na severní straně údolí Büyükmenderese. Teplé minerální prameny (až 45 °C) vytvořily rozsáhlou soustavu bělostných travertinových hrází s mělkými bazénky. Terasovitá jezírka propojuje krápníková výzdoba. V těsné blízkosti Pamukkale leží starověké město Hierapolis, jehož zbytky jsou dodnes zachovány.

Hagia Sophia

Aya Sofia byla postavena na troskách křesťanských kostelů, které byly zbořeny. První kostel tu stál již v roce 327 za vlády císaře Konstantina, zakladatele byzantské říše. Přo¨i požáru tento kostel ovšem shořel. Císař Justinián chtěl, aby v jeho místě vyrostl největšíchrám křesťanského světa, který by předčil i slavný Šalamounův chrám v Jeruzalémě. Pět let tu pracovalo 10000 dělníků. Po dobytí Konstantinopole Mehmedem Dobyvatelem byla Aya Sofia přeměněna na mešitu. Sultán osobně přihlížel, aby slavná díla minulosti nebyla zničena, ale pouze zabílena. Byly přistavěny minarety, mauzoleum a kašna. Jako mešita sloužil chrám až do roku 1934, kdy byl na Atatürkův příkaz přeměněn na muzeum. Kolem chrámu se táhne zeď, za níž se nacházejí památky z osmanského období. Hned za vchodem je pavilón s hodinami, vedle stojí čtyři mauzolea s hroby 19 princů. Ze sultánů je zde pohřben Mehmed II., Selim II., Murad III. Při prohlídce (fakultativně) můžete navštívit mj. předsíň vyzdobenou za vlády císaře Justiniána, hlavní sál chrámu, mihráb, tři galerie, které sloužily císařské rodině a dvorním dámám. Při prohlídce se zastavíme u tzv. Plačícího sloupu, vysekaného z pórovitého kamene a pokrytého měděnými pláty s jedním otvorem. Zkuste si strčit palec do otvoru a přejte si něco hezkého. Pokud vám palec zvlhne, přání bude splněno...

Hipodrom

Hipodrom se nachází mezi Modrou mešitou a ulicí Atmeydani Sokak a v období Byzantské říše býval městským hřištěm. Byl založen v roce 203 Septimem Severem a za jeho vzor sloužil římský Circus Maximus. Na severní straně bylo 40 řad sedadel, v nichž mohlo sedět až 100.000 diváků. Vedle pořádání vozatajských závodů a dalších slavností se zde řešily také státní problémy a prováděly se popravy. Ze sochařské výzdoby se zachoval Egyptský obelisk z doby faraóna Thutmóse III. z 15.století př.n.l., jehož výška je 15 metrů a který byl vytesán z jednoho kusu kamene. Další obelisk je vysoký 32 metrů a byl postaven v 10.stol. z velkých vápencových desek, na nichž byly přichyceny bronzové desky. Hadí sloup je jednou z nejstarších památek města, pochází z Delf, kde byl umístěn v roce 479 př.n.l. Podstavec zůstal v Delfách a sloup sem dal přemístit císař Konstantin.

Dardanely

Místem, kolem něhož se vedly časté boje byly DARDANELY, mořská úžina mezi Marmarským mořem a mořem Egeljským, dlouhá 65 km a široká někde jen 1,4 km. Mezi oběma moři byl v minulosti předěl, který bylo možno docela snadno překonat. Perský král Xerxes zde dal v roce 480 př.n.l. postavit dva mosty, po nichž se jeho vojsko přeplavilo do Evropy. Alexandr Veliký v roce 334 př.n.l. toto místo zvolil pro svůj vpád do Malé Asie a podobně Osmané v roce 1253 tudy pronikli na evropský světadíl. Dardanely jsou opředeny i řadou bájí, z nichž nejzajímavější je legenda o krásné Héró a jejím milenci Leandrovi.

Trója

Trójský pahorek (Hisarlik) byl osídlen již kolem roku 3000 př.n.l. Na Troju I. navázala v letech 2500-2000 př.n.l. Trója II. se zlatým pokladem, který objevitel Troje německý archeolog-amatér Heinrich Schliemann nesprávně přičítal trojskému králi Priamovi z Homérovy Iliady.

Pergamon

Antické město Pergamon zažilo největší rozmach ve 4.stol. př.n.l. za Lýsimacha, vojevůdce Alexandra Velikého. Pergamonské království se stalo bohatým a významným centrem starověku. Král Eumenes II. založil slavnou pergamonskou knihovnu čítající více než 200.000 svitků. Ještě v době byzantské město vzkvétalo, ale s příchodem Seldžuků začal úpadek, a po nájezdu mongolských hord se již nevzpamatovalo. Většina nalezených exponátů byla přvezena do Pergamonského muzea v Berlíně.

Asklépion

Jen dva kilometry od Bergama (Pergamon) se nachází Asklépieion, zřícenina antických lázní. Starověkou nemocnici, lázně Asklépieion nechal postavit jistý Archiás. Podle historiků byly lázně vybudovány v 5.stol. př.n.l. a v následujících stoletích byly několikrát zničeny. Největšího rozkvětu dosáhly za císaře Hedriána v době římské nadvlády. Po velkém zemětřesení v polovině 3.století začaly rychle upadat. Antický chrám byl přebudován na křesťanskou baziliku a lázně byly zničeny.

Istanbul

Istanbul je s téměř 8 mil. obyvateli největším městem Turecka. Mezi jeho největší lákadla patří petrobarevný bazar, palác Topkapi a velké římské hradby a podzemní cisterny.

Kusadasi

Kuşadasi je letovisko na pobřeží Egejského moře v Turecku. Leží 95 km jižně od města İzmir a 71 km od Aydinu. Hlavním zdrojem obživy místních obyvatel je turistický ruch. Počet stálých obyvatel města je cca 65 000, v letní sezóně se však letovisko zaplňuje turisty a počet obyvatel se blíží až půl milionu.

Selcuk

Selçuk je hlavní město stejnojmenného okresu v turecké provincii İzmir. Leží 2 km severovýchodně od starobylého města Efez. Selçuk je jednou z nejnavštěvovanějších destinací v Turecku; žije v něm cca 36 000 stálých obyvatel.

Bospor

Bospor je průliv, který tvoří část hranice mezi Evropou a Asií. Jedná se o nejužší průliv na světě, používaný pro mezinárodní plavbu – spojuje Černé moře s Marmarským mořem. Je dlouhý 31 km a široký 3329 m na severním konci a 2826 m na jižním konci.

Didim

Didim je malé město, oblíbené letovisko a okres v provincii Aydin na pobřeží Egejského moře v západním Turecku. Leží 123 km od města Aydin. Hlavním zdrojem příjmu místních obyvatel je cestovní ruch, zejména v létě. Důležitou roli ale hraje také zemědělství; pěstuje se zde hlavně bavlna a pšenice.

Canakkale

Kontaktujte nás

Skype skype
tel/fax - 385 310 813
mobil - 720 154 400
info@cestovkapohoda.cz
Otevírací doba
PO a ÚT: 10:00 - 17:00
STŘEDA: 10:00 - 15:00
ČTVRTEK: 10:00 - 17:00
PÁTEK: zavřeno

Předprodej vstupenek

CB SYSTÉM, TICKET PORTAL, COLOSSEUM TICKET, TICKET MASTER

Předprodej vstupenek na koncerty, divadla, muzikály, festivaly, výstavy....

Aktuality

ZÁJEZDY do HOLANDSKA 2024!!!

Již nyní poznávací zájezdy do Holandska na rok 2024!!! KLIKNI ZDE:

ZÁJEZDY PRO DĚTI

Rezervujte již nyní !!! Disneyland, Legoland, Marineland, Delfinárium a Zoo Norimberk, Europa park, Playmobil Fun Park aj.

VELIKONOČNÍ PAŘÍŽ s ubytováním - od 4.390 Kč!!

Velikonoční PAŘÍŽ autobusem, VŠE V CENĚ!!! KLIKNI
29.3. - 1.4.2024
Doprava, 1x nocleh v hotelu, snídaně...

Aktuální kurzy

USA dolar 23,48 Kč
euro 25,17 Kč

Počasí