CK Pohoda Itálie Zájezd č. 266

Toulky Kalábrií a Apulií

Itálie
Apulie, Kampánie, Basilicata, Kalábrie, Neapolský záliv, Paestum, Bari, Sibari, Diamante, Corigliano Calabro, Maratea, Metaponto, Rossano, Alberobello
Malý kousek ráje na zemi leží ve žhavé jižní Itálii - to jsou kraje Apulie a Kalábrie…

12Počet dnů:

21.09.2024Termíny od:

20 990 Kč Cena od:

12 - denní zájezd

Malý kousek ráje na zemi leží ve žhavé jižní Itálii - to jsou kraje Apulie a Kalábrie. Je to oblast spojená s rozkvětem evropské civilizace, kdy tyto kraje patřily k nejbohatším regionům ve Středomoří. Čekají Vás ruiny řeckých staveb (Sybaris, Metapontion, Kroton, Tarent), středověké kláštery, normanské hrady, osamělá městečka rozsypaná po kopcích, unikátní architektonické skvosty velkolepé barokní architektury a exotika Apulie. Na tomto koutu Itálie je také velice lákavé průzračné a teplé moře v době, kdy již nejsou úmorná vedra.

CK si vyhrazuje právo drobných záměn programu vzhledem k počasí a podmínkám.

Ubytování: apartmán

Stravování: snídaně

Doprava: autokarem

Program zájezdu

1. den:Odjezd z Prahy v dopoledních hodinách.
2. den:Cesta napříč Itálií, Kampánie , PAESTUM (UNESCO), antické „Poseidónovo město“ a přímořské letovisko, nejvýznamnější archeologický areál v Kampánii , dórský chrám zvaný bazilika, Héřin a Poseidónův chrám, muzeum. Hotel u moře, odpolední koupání.
3. den:Krásy a romantika krajů Basilicata a Kalábrie : RIVELLO, původně řecké městečko vysoko v horách, byzantské kostelíky a barokní kostel San Nicolo, úchvatné vyhlídky, klášter San Antonio. MARATEA v panensky čistém zálivu Golfo di Policastro, koupání na nejkrásnější pláži nebo pěšky podél přímořských skal do přístavu nebo kolem jeskyní. Muzeum Cedro v Santa Maria di Cedro s ochutnávkou. DIAMANTE , atmosféra přímořského městečka, Festival cedrátů a peperoncina. Hotel blízko moře, koupání nebo indiv. návštěva centra, fakult. večeře.
4. den:Den pro NP Pollino: romantická horská cesta napříč Kalábrií, SCALEA, ranní zastávka pro fotografy, scenérie NP a vyhlídky na Monte Pollino. MORANO CALABRO, horské městečko na pyramidovém kopci, klášter San Bernardino, hrad, kapucínský klášter s vyhlídkovou terasou, přírodní ráj. Albánské městečko CIVITA. Turistika ke kouzelné soutěsce Raganello k Ďáblovu mostu nebo Albánské muzeum. Ubytování, apartmánové vily v oblasti Corigliano, koupání a relaxace na plážích, večeře.
5. den:Městečko CORIGLIANO CALABRO , kostel San Antonio, prohlídka hradu s vyhlídkou. SIBARI , archeologický areál a muzeum jednoho z nejbohatších měst Velkého Řecka starověkého Sybari. Do hor přes CERCHIARA DI CALABRIA, klášter z 11. stol. Santa Maria delle Armi na hoře Monte Sellaro, poutní místo s unikátní relikvií, vyhlídka na Sibarskou úžinu. Termální siřičité lázně Grotte delle Ninfe, léčivý relax, koupání. Večeře a ochutnávka místních specialit s výkladem.
6. den:Celodenní odpočinek na pláži u moře. Nebo fakultativně výlet na jih poloostrova: fotozastávka u věže Torre Melissa. CROTONE, původně achájské město, centrum vinařského kraje Marchesato, působiště Pythagorovy filosofické školy, katedrála a pevnost. Nejvýchodnější kalábrijský mys Capo Colonna s archeologickým areálem s pozůstatkem Héřina chrámu, mohutným dórským sloupem. Působivý mohutný aragonský hrad Le Castella s vyhlídkami. Koupání v zálivu Golfo di Squillace. Cesta vinařským krajem Ciró.
7. den:Půvabné městečko ROSSANO , kdysi centrum byzantské civilizace, byzantský kostelík, barokní katedrála s freskou z 9. st. Madonna Acheropitou, muzeum Diocesano (s Purpurovým kodexem ze 6. stol.). Cesta k NP Sila, lehká turistika v přírodním parku Cozzo del Pesco s prastarými obrovskými kaštany. Byzantský klášter Pathirion (exteriéry) v krásném přírodním prostředí. Návrat na ubytování, koupání, večeře.
8. den:Celodenní relaxační pobyt u moře v přímořském areálu CORIGLIANO CALABRO s možností využití bazénu a plážového servisu. Fakultativně tradiční oběd s typickou místní kuchyní a vínem. Individuálně možnost návštěvy horního historického města.
9. den:Cesta do Apulie: kouzelné mysy Capo Spúlio a pohled na hrad Rocca Imperiale. Starověké METAPONTO , centrum bohatého antického městského státu, kde žil Pythagoras, monumentální dórský chrám bohyně Héry s 15 sloupy. Cesta podél Tarentského zálivu: TARENT - staré město na ostrově, muzeum antiky, rybářský přístav, románská katedrála z 11. st., aragonská pevnost, a rybí speciality. Cesta Apulií do „údolí trullů“, pohledy na bílé město LOCOROTONDO. Podvečerní ALBEROBELLO (UNESCO), asi 1.500 domků, kostel, obchůdky s vínem, sýry, likéry a suvenýry, ochutnávka s výkladem.
10. den:Exotická a tajemná Apulie a Basillicata : oblast Valle d´Itria s ojedinělou architekturou bílých domků s kuželovitými střechami – trully. Fascinující MATERA (UNESCO), městečko na okraji hluboké strže. Historické Sassi s obydlími a skalními kostely ve skalách, městečko, kde se natáčela spousta historických filmů např. Umučení Krista od Mela Gibsona, prohlídka s místním průvodcem (místo popsané v knize Kristus se zastavil v Eboli). GRAVINA DI PÚGLIA v pohoří Murge, jeskynní obydlí z doby bronzové a kostel ve stěnách hluboké rokle, normanská katedrála. Fakultativně večeře.
11. den:BARI , hlavní město Apulie , kdysi centrum byzantských i normanských vládců jižní Itálie, staré město s dominantou baziliky sv. Mikuláše a katedrála v apulsko-románském stylu, unikátní oltářní baldachýn a biskupský stolec. Normansko-štaufská pevnost a hrad Rogera II. a Fridricha II., atmosféra tržnic a úzkých uliček starého města, přístav. Možnost oběda v rybí restauraci, možnost koupání a odpočinek na pláži nebo odpolední prohlídka města, slavné divadlo Petruzzelo a Picini, guvernérský palác. V podvečer odjezd do ČR.
12. den:Návrat do ČR ve večerních hodinách.
Alberobello-05 Alberobello-11 Alberobello-12 Bari-02 Bari-08 Bari-14 Itálie - Paestum

Termíny a ceny

termín od termín do počet dní cena
21.09.2024 02.10.2024 12 20 990 Kč rezervovat

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem
  • 9x ubytování (4x hotel, 5x apartmánové vily - 4lůžkový apartmán se dvěma dvoulůžkovými ložnicemi a společným příslušenstvím)
  • 9x snídani
  • 5x večeři (při ubytování v apt. vilách)
  • průvodce

Cena nezahrnuje

  • pobytové taxy (platí se na místě), místní průvodce, ochutnávky a vstupy (cca 110 Euro)

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 540 Kč)
  • večeře 3. den (příplatek: 600 Kč)
  • večeře 10. den (příplatek: 700 Kč)
  • fakultativní výlet 6. den (uskuteční se od od 25 osob) (příplatek: 700 Kč)
  • 1/1 pokoj na 9 nocí - zde povinný při nedoobsazení (příplatek: 5990 Kč)
  • Příplatek na neobsazené lůžko při ubytování v apt. vilách (5 nocí) - pouze pro společně přihlášené trojice (příplatek: 4000 Kč)

Apulie

Region Apulie, který byl dlouho pod vlivem Řeků, se vyznačuje impozantní architekturou, zejména kostely a hrady a je tu patrný vliv působení zvenčí než domovské Itálie. Tento kraj je navíc velice úrodný a je znám produkcí velice kvalitního vína a olivového oleje. Poloostrov Gargano, na severu tohoto regionu, je vysoký skalnatý výběžek do Jaderského moře, který si zachoval nedotčenou krajinu, nespočet zátok a útesů. Na severu najdeme dvě velké laguny – Lesina a Varano, a podél pobřeží se nachází oblíbená letoviska jako Vieste, Peschici, Rodi Garganico, San Menaio, Mattinata, s bílými domky, křivolakými uličkami, typickými restauracemi, spoustou malebných zákoutí a nádherných výhledů na moře. Ve střední Apulii najdeme podivné domky zvané trulli, což jsou tradiční bílé stavby s kuželovitými střechami, které se nachází v lokalitách Alberobello a Locorotondo. Ve městě Bari byl postaven velkolepý normanský kostel Basilica di San Nicola. V jižní části Puglie stojí za návštěvu město Lecce a jeho charakteristické památky ve stylu tzv. lecceského baroka - kostel Santa Croce, Duomo nebo ještě starší římský amfiteátr. Lecce bývá také označováno jako Florencie jihu. V půvabném Otranto můžete navštívit místní hrad nebo normanský dóm ukrývající svědectví o pohnuté historii tohoto města. Určitě stojí za návštěvu i Santa Maria di Leuca, na nejjižnějším bodě regionu, kde se Jaderské moře setkává s mořem Jónským.

Kampánie

Minulost Kampánie je spjata s Etrusky a Řeky, jejichž obrovské památky se dochovaly v Paestu. Vnitrozemí s úrodnými obdělávanými rovinami přechází v Amalfské pobřeží se strhujícími výhledy a dramatickou přímořskou oblastí Cilento. Tento kraj nad Neapolským zálivem je známý svým temperamentem a opravdovou radostí ze života. Neapol je úchvatnou metropolí, která žije chaotickou přítomností, ale která si zároveň dokázala uchovat duch středověku ukrytého v bezpočtu památek. Kromě Neapole doporučujeme návštěvu již zmíněného, významného starořeckého naleziště Paestum, světoznámých Pompejí pod Vesuvem, ostrova Capri nebo přístavu Salerno.

Basilicata

Basilicata je italský region, ležící na jihu země. Sousedí na západě s Kampánií, na severu a východě s Apulií a na jihu s Kalábrií. Na jihozápadě se dotýká Tyrhénského moře, na jihu má delší hranici s Jónským mořem. Oblast je možné si představit jako nárt Itálie (Kalábrie je jejím palcem a Apulie patou). Rozloha regionu je 10 000km2 a žije v něm cca 600 000 obyvatel. Tvoří ho dvě provincie – Potenza a Matera. Hlavním městem je Potenza.

Kalábrie

Kalábrie patří dodneška k výjimečným krajům Itálie, hlavně pro svou panensky nedotčenou přírodu, průzračně čisté moře, bílé písečné pláže. Členité pobřeží ideální pro potápění se nachází v oblasti Tropea a Capo Vaticano, zatímco jónské pobřeží nabízí úžasné podmínky pro surfování. Za vidění stojí určitě Tropea, malebné městečko na skále nad mořem, které žije čilým životem, Stilo a jeho byzantský cihlový chrám Cattolica, Reggio di Calabria, kde se nachází úžasné muzeum Museo Nazionale della Magna Grecia.

Neapolský záliv

Velmi úrodný kraj, jehož nedílnou součástí je sopka Vesuv a Neapol, hlavní město Kampánie. Neapolský záliv je jedním z nejnavštěvovanějších míst Itálie. Patří sem především Amalfské pobřeží, kde se pěstují nejušlechtilejší citróny na světě. Na severní straně Sorrentského poloostrova se zase daří pomerančovníkům. Na hornatém Sorrentském poloostrově leží jedno městečko vedle druhého a všechna mají bohatou historii. Z města Sorrenta nebo z velkého neapolského přístavu můžete navštívit jeden z nejkrásnějších ostrovů Tyrhénského moře - Capri. Ten byl již ve starověku oblíbeným místem pobytu císařů, nebo můžete navštívit antická města Pompeje a Herkuláneum, která byla v roce 79 zasypána popelem.

Paestum

Město starobylých archeologických vykopávek se nachází v jižní části Kampánie, v rovině nedaleko salernského zálivu, zátoce Tyrhénského moře. Místní starobylé chrámy patří mezi nejcennější antické památky na italském území. Kromě zmíněných historických pokladů nabízí současné Paestum i dokonale vybavené moderní turistické objekty, které slibují prožití nezapomenutelné dovolené.

Bari

Římské Barium bylo pouhým centrem obchodu. Za Saracénů se však v roce 847 stalo správním střediskem regionu a poté sídlem „catapana“, byzantského vládce Itálie. Za Normanů, kteří město ovládli v roce 1071, posílilo Bari pozici námořní velmoci a začalo konkurovat Benátkám. V současnosti je rušným správním střediskem Apulie. Basilica di San Nicola, jeden z prvních velkolepých normanských kostelů (založený roku 1087), znamenala zdroj inspirace pro další. Prostý zevnějšek vyniká vysokým štítem s věžemi po stranách. Vstupní portál byl ztvárněn v apulijském románském stylu, ale reliéfy na ostění dveří a na oblouku nesou arabské, byzantské a antické prvky. Za chórovou přepážkou uvidíte oltářní baldachýn z 12. století a biskupský stolec (asi 11. století). Ostatky sv. Mikuláše – patrona Ruska, dětí a námořníků – jsou uloženy v kryptě. Apulijský románský dóm z 12.století, s kopulí a jedinou dochovanou věží (druhá se zřítila při zemětřesení v roce 1613), architektonicky čerpá z Basilicy di San Nicola. Barokní portály na hlavním průčelí zahrnují dveře z 12. století. Zrestaurovaný interiér charakterizuje středověká jednoduchost. Baldachýn nad hlavním oltářem, kazatelna a biskupský stolec byly zrekonstruovány z původních fragmentů. Sakristie, původně baptisterium, je známá jako „Trulla“. V kryptě se nacházejí ostatky sv. Sabina, bývalého patrona Bari. Hrad, založený Rogerem II., upravil v letech 1233 – 1239 Fridrich II. V zaklenutém sále si prohlédněte sbírku sádrových odlitků skulptur a fragmentů různých románských památek v kraji. Trhy se zde konají denně. Costa: 0120 Chuť moře – bez uvedených podrobností, cca 5 hod. za 48 EUR Costa: 0125 Výlet na kole po Bari – fakultativní výlet s průvodcem, cca 4 hod. za 49 EUR

Sibari

Diamante

Corigliano Calabro

Maratea

Metaponto

Rossano

Alberobello

Kontaktujte nás

Skype skype
tel/fax - 385 310 813
mobil - 720 154 400
info@cestovkapohoda.cz
Otevírací doba
PO a ÚT: 10:00 - 17:00
STŘEDA: 10:00 - 15:00
ČTVRTEK: 10:00 - 17:00
PÁTEK: zavřeno

Předprodej vstupenek

CB SYSTÉM, TICKET PORTAL, COLOSSEUM TICKET, TICKET MASTER

Předprodej vstupenek na koncerty, divadla, muzikály, festivaly, výstavy....

Aktuality

ZÁJEZDY do HOLANDSKA 2024!!!

Již nyní poznávací zájezdy do Holandska na rok 2024!!! KLIKNI ZDE:

ZÁJEZDY PRO DĚTI

Rezervujte již nyní !!! Disneyland, Legoland, Marineland, Delfinárium a Zoo Norimberk, Europa park, Playmobil Fun Park aj.

VELIKONOČNÍ PAŘÍŽ s ubytováním - od 4.390 Kč!!

Velikonoční PAŘÍŽ autobusem, VŠE V CENĚ!!! KLIKNI
29.3. - 1.4.2024
Doprava, 1x nocleh v hotelu, snídaně...

Aktuální kurzy

USA dolar 23,62 Kč
euro 25,24 Kč

Počasí