CK Pohoda Itálie Zájezd č. 269

Velký okruh Sicílií, Egadské ostrovy

Itálie
Neapol, Sicílie, Liparské ostrovy, Taormina, Palermo, Monreale, Tindari, Syrakusy, Cefalú, Agrigento, Trapani, Catania, Lipari
Sicílie je skanzenem středomořského umění a architektury, jehož vývoj lze sledovat…

11Počet dnů:

01.01.0001Termíny od:

0 Kč Cena od:

11 - denní zájezd

Sicílie je skanzenem středomořského umění a architektury, jehož vývoj lze sledovat od perel klasického řeckého stavitelství v Segestě, Selinute až po středověkou Taorminu. Bohatství renesančního umění spatříme v Palermu, památky klasického Řecka se vzrušující romantikou antických mýtů v Údolí chrámů v Agrigentu či Syrakusách. Po celou dobu nás budou obklopovat přírodní krásy a rozmanitost zdejší krajiny, vč. zadumané Etny a sopečného žáru Liparských ostrovů.

Ubytování: hotel

Stravování: snídaně

Doprava: autokarem

Program zájezdu

1. den:Ve večerních hodinách odjezd z ČR.
2. den:NEAPOL (UNESCO), krátká prohlídka historického centra. Večer nalodění na trajekt – nocleh v kajutách.
3. den:Vylodění v Palermu , přejezd do TRAPANI . Uvidíme především barokní památky ze španělské éry dějin ostrova. Fakult. výlet na EGADSKÉ OSTROVY, vyhlášené křišťálově čistou mořskou vodou. Navštívíme ostrov FAVIGNANA s tufovými útesy, jemuž dominuje Monte Santa Caterina. Po návratu do Trapani následuje průjezd přes SALINE DI TRAPANI– bílá krajina mělkých nádrží (saline) a jemně se třpytících hromad soli.
4. den:Městečko ERICE, založené na legendární hoře Eryx, je známé z historie jako centrum Venušina kultu. Navštívíme městečko SEGESTA – prohlídka známého chrámu z 5 stol. př. n. l. Chrámový komplex u AGRIGENTA (UNESCO): Agora – obchodní centrum antického Akragasu, chrám Kastora a Poluxe, se základy 112 m dlouhého chrámu Dia olympského aj.
5. den:Přejezd přes Hyblajské vrchy na jihovýchod Sicílie . NOTO – nejkompletněji dochované barokní město na Sicílii. SYRAKUSY , město s významnými památkami a s bohatou minulostí, ostrovní stará část města Ortygia, ruiny chrámu Apollóna a Artemis aj.
6. den:Cesta k nejvyšší činné sopce Evropy ETNĚ. Zájemci vyjedou fakult. lanovkou a terénním busem až do výšky 3.000 m - obří lávová pole, výhledy na Catanii a do širokého okolí. Odpoledne nejkrásnější sicilské město TAORMINA , aragonské domy v čele s palácem Corvaia, antická cisterna Naumachie, park Lady Florence, antické divadlo aj.
7. den:Pobyt u moře. Pro zájemce fakultativní výlet do vulkanického souostroví LIPARSKÝCH OSTROVŮ - ostrov VULCANO,jenž je dle tradice považován za sídlo boha kováře a vládce sopek Hefaista, PORTO LEVANTE, vyhlášené sirné jezírko, možnost výstupu na hranu Velkého kráteru. Ostrov LIPARI , největší ostrov celého souostroví, stejnojmenné městečko s katedrálou svatého Bartoloměje, vyhlídková plavba bárkou podél skalních útvarů, Jeskyně andělů a Jeskyně zamilovaných, exotická příroda, písečné pláže s průzračným mořem.
8. den:Cesta podél severního pobřeží Sicílie – prohlídka antického TYNDARIS a poutní mariánské baziliky na 180 m vysokém útesu nad Tyrhénským mořem. Odpoledne prohlídka malebného historického města CEFALÚ , které se lepí na skálu v podobě mytické příšery – normanská katedrála, arabská prádelna, pláž.
9. den:Prohlídka hlavního města Sicílie PALERMA . Město pod horou Pelegrino, je sondou do odvrácené orientální tváře Sicílie . Město, které nám učaruje jedinečným spojením normanských staveb v orientálním stylu, Královský palác, kostel Jana Poustevníka, kašna Pretoria aj. Návštěva MONREALE , jenž se rozprostírá na úpatí předhůří Zlaté mušle – Monrealská katedrála – chrám Panny Marie je jedním z umělecky nejhodnotnějších svatostánků na světě, proslulé mozaiky s výjevy ze stránek Starého a Nového zákona. Večer nalodění na trajekt, nocleh v kajutách.
10. den:Ráno vylodění v NEAPOLI . Prohlídka historického centra města. V odpoledních hodinách odjezd.
11. den:Předpokládaný návrat do ČR v dopoledních hodinách.
agrigento - 1 agrigento - 3 cefalu - 3 cefalu - 4 cefalu - 5 etna - 1 etna - 2 etna - 3 etna - 4 etna - 5 etna - 6 Monreale-04 Monreale-06 Monreale-10 Monreale-11 Monreale-12 Ostrov Vulcano-04 Ostrov Vulcano-07 Ostrov Vulcano-10 Ostrov Vulcano-15 Ostrov Vulcano-20 Palermo-09 Palermo-12 Palermo-16 segesta - 1 segesta - 2 segesta - 3 syrakusy - 1 syrakusy - 2 syrakusy - 3 Syrakusy-21 taormina - 10 taormina - 2 taormina - 3 taormina - 4 taormina - 5 taormina - 6 taormina - 8 vulcano - 1 vulcano - 2 vulcano - 3 vulcano - 4 vulcano - 5 vulcano - 6

Termíny a ceny

Tento zájezd již nenabízíme.

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem
  • trajekt Neapol - Palermo a zpět
  • 8x ubytování (6x v hotelu*** - 2lůžkové pokoje s příslušenstvím, 2x na trajektu - 4lůžková kajuta)
  • 6x snídani
  • průvodce

Cena nezahrnuje

  • pobytové taxy

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 390 Kč)
  • 6x večeře na Sicílii (příplatek: 2400 Kč)
  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (příplatek: 3600 Kč)

Neapol

Pěkné výhledy na ostrovy Capri, Procida a Ischia spolu se sopkou Vesuvem tvoří krásné okolí Neapole. To společně se zálivem tvoří harmonický celek. Ve městě samotném naleznete spoustu historických památek, úžasných výhledů na město, malých uliček, ale i typických šňůr se sušícím se prádlem. A nezapomeňte, že Neapol je i centrem zločinnosti, centrem věhlasné Camorry. Je ale málo pravděpodobné, že se s ní při své návštěvě tohoto místa setkáte.

Sicílie

Sicílie je největším ostrovem ve Středomoří a zároveň největším a nejjižnějším regionem v Itálii. Od italské pevniny je oddělen Messinskou úžinou, která v nejužším místě měří jen 3 km. Od Afriky je Sicílie vzdálena asi 140km. Ostrov má trojúhelníkovitý tvar a omývají jej 3 moře – ze severu Tyrhénské, z jižní strany Středozemní a z východu Jónské. K Sicílii patří také velké množství ostrovů: na severu jsou to ostrovy Eolie (Liparské), ostrov Ustica, na západě ostrovy Egadi a na jihu souostroví Pelagie a Pantelleria. Ostrov Sicílie je rozdělen do 9-ti provincií – Agrigento, Caltanisetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa a Trapani. Hlavním městem ostrova je Palermo. Tipy na výlet: Palermo, jehož centrum tvoří křižovatka a náměstí Piazza Vigliena, které Sicilané neznají jinak než „ I Quattro Canti“ (Čtyři rohy) a odkud se dá jen za pár minut dojít k nejzajímavějším pamětihodnostem města – Normanský palác s římskými, arabskými a byzantskými slohovými prvky, barokní kostely podél hlavní třídy Corso Vittorio Emanuele, pobřežní promenáda Foro Italico či Villa Giulia s krásnou botanickou zahradou. V městě Palermo má také jedno z hlavních sídel italská mafie. Trapani přístav, který leží na západní straně ostrova a je proslulý zejména svými kostely – katedrála S. Lorenzo, Chiesa del Collegio dei Gesuiti nebo kostel Santa Maria del Gesú. Agrigento, které se rozprostírá v místech, kde v antickém období stál Akragas, jedno z nejvýznamnějších měst tohoto období. Jižně od města Agrigento leží Údolí chrámů (Valle dei Templi), které se řadí k nejpůsobivějším komplexům starořeckých staveb. Město Siracusa (Sirakusy) a jeho Parco Archeologico, muzeum Museo Archeologico Regionale Paolo Orsi, barokní kostel Santa Lucia alla Badia, chrám Athény nebo ruiny Appolonova chrámu. Taormina a její řecké divadlo, odeion, Palazzo Corvaia nebo dóm.

Liparské ostrovy

Taormina

Úchvatně situovaná Taormina je jakýmsi oknem do moderního světa. Návštěvníkům nabízí rozmanité požitky a to bezpočet restaurací a hotelů i písečné pláže hluboko dole. Nejvěhlasnější památkou je divadlo. Ve 3. století před Kristem je začali budovat Řekové a později je upravili Římané. Mezi další antické památky spadá odeion (pro recitaci a hudební přednesy) a nádrž na naumachie (simulace námořních bitev). Na místě někdejšího římského fóra se tyčí Palazzo Corvaia (14. století). Dóm, zrenovovaný roku 1636, připomínající pevnost. Trhy se zde konají ve středu.

Palermo

Hlavním městem Palermo nebylo odjakživa. Stalo se jím až v době arabské nadvlády v roce 948, kdy sem přesídlila hlava Sicilského emirátu. Počátky města však sahají mnohem hlouběji do historie. S jistou dávkou nadsázky bychom k nim mohli počítat již 10 000 let staré malby z jeskyně Addaura na Monte Pellegrino. Skuteční zakladatelé města však přišli až v 8. století př. Kr. Byli to Féničané, kteří obsazovali západní část ostrova, zatímco řečtí Dórové obsazovali východní pobřeží. Féničany přirozeně nahradili Kartaginci, a ti zde setrvali, navzdory věčnému nepřátelství s Řeky, až do I. punské války. Těsně před jejím začátkem město Řekové konečně ovládli, ale brzy se západní Sicílie i s Palermem stala římskou kolonií. Palermo však zůstalo významným přístavem, kromě Syrakus, nejvýznamnějším na ostrově. Po zániku Římské říše se nevyhnulo nájezdům Barbarů, ale již v 6. století vrátili ostrovu řád Byzantinci a po třech stoletích vystřídaní Araby. Těm byla cizí fundamentalistická nenávist ke všemu cizímu a tak zde mohli vedle sebe žít Arabové, Řekové, Židé a další národy. Z Palerma se tak stalo nádherné město srovnatelné s Bagdádem nebo Cordobou. A tato tradice kulturní a národnostní pestrosti pokračovala i za křesťanských Normanských králů nebo za Fridricha II. Z této doby také pocházejí nejkrásnější památky města – Palatinská kaple nebo nedaleká katedrála Monreale. Po zničení Hohenštaufského rodu přišli na Sicílii Anjouovci a s nimi konec zlaté doby. A bylo to právě v Palermu, kde začaly zlopověstné Sicilské nešpory – povstání, při kterém byla nenáviděná francouzská nadvláda utopena v krvi. Ale staré časy se nevrátily, Sicílie již zůstala na periferii dějin. Palermo se tak stalo jen provinční metropolí. A nepomohlo ani to, když dobytím Palerma v roce 1860 začal Giuseppe Garibaldi svůj boj za sjednocení Itálie. Pohnuté dějiny se odrážejí i v nepřeberném množství památek Palerma, ale ty nejlepší pocházejí z časů normanských králů. Nejkrásnější z nich je Palatinská kaple (Cappella Palatina) v Normanském neboli Královském paláci. Bohatství a kulturní pestrost na dvoře krále Rogera II. dala vzniknout nádherné kapli, v níž se unikátně spojují prvky latinské, byzantské a arabské. Trojlodní kaple, rozdělená antickými sloupy, je vyzdobena skleněnými mozaikami s biblickými výjevy, tak typickými pro byzantské umění. Výzdoba stropu je v arabském stylu. Kaple se navíc dochovala v téměř nezměněné podobě, a tak je nepochybně nejcennější sicilskou památkou. Škoda jen, že je neustále obležená nesmírným množstvím turistů. Z normanského období pochází i katedrála zasvěcená Paně Marii. Svou nádherou se kdysi pravděpodobně vyrovnala Palatinské kapli nebo katedrále v Monreale, bohužel však byla dosti necitlivě barokně přestavěna. Přesto je důstojnou dominantou církevního života v Palermu, třeba i proto, že zde jsou uloženy ostatky sv. Rozálie, patronky města. V majestátní porfyrové hrobce je zde uloženo i tělo Fridricha II., kterého známe i z našich dějin jako autora Zlaté buly sicilské. Není možné se zde věnovat všem dalším palermským pozoruhodnostem, některé však si zmínku zaslouží. Je to například romantická ruina kláštera San Giovanni degli Eremiti nedaleko Normanského paláce. Pod klášterem Kapucínů se se ukrývají katakomby s neskutečným množstvím mumií mnichů i místní nobility. Archeologické muzeum patří k nejvýznamnějším v Itálii (a to je co říci), slavné jsou zejména metopy z antických chrámů v Selinunte. Ale pro pestřejší pohled na město není k zahození ani procházka po zapadlejších uličkách centra, mezi krámky řemeslníků nebo po zapadlých tržištích. Namístě je ale obezřetnost, přeci jen, Palermo je Palermo. Costa: 0235 Historické Palermo a Monreale – fakultativní prohlídka měst s průvodcem, cca 4 hod. za 46 EUR

Monreale

Monreale je nenápadné městečko, shlížející na sicilskou metropoli Palermo. Dalo by se říci předměstí. Už více než 800 let zde však stojí katedrála, která přinesla městečku světovou proslulost. Katedrála v Monreale je skutečným klenotem mezi památkami na Sicílii. Nechal ji vystavět normanský král Vilém II. v roce 1172 jako symbol své moci. A ta byla nesmírná, vždyť království, které převzal po předcích, zahrnovalo kromě Sicílie i jižní Itálii a území v severní Africe, a patřilo k nejrespektovanějším v Evropě. Katedrála je mohutná trojlodní stavba, dlouhá 102 metrů. Zvenku se však jeví docela skromně, zejména proto, že do náměstí obrácené západní průčelí je, až na krásná vrata, velmi strohé, a ke zdobené východní fasádě málokdo zavítá. Navíc je stavba z velké části kryta městskou zástavbou a přilehlým klášterem. Hlavním lákadlem však není zevnějšek katedrály. To, co láká návštěvníky Palerma na tuto zajížďku, je interiér. Hlavní střední loď je oddělena od bočních mohutným sloupovím. A všechny stěny jsou do posledního místečka zaplněny nádhernými mozaikami na zlatém podkladu. Je zde v několika řadách, vinoucích se po stěnách, ve více než stovce výjevů na ploše několika tisíc m2 zobrazena celá starozákonní i novozákonní historie, doplněná postavami světců, a samozřejmě vyobrazením Krista nad hlavním oltářem. Mozaiky, tak jako celá katedrála, vznikaly velmi rychle na konci 12. století. Na jejich zhotoveni se kromě umělců z Konstantinopole podíleli i arabští a místní mistři. Jsou zde i další význačné památky. V katedrále je hrobka krále Viléma II., jeho rodičů a bratrů, a je zde i vzácná relikvie – srdce francouzského krále Ludvíka IX. Ke kostelu přiléhá stavba kláštera, který vznikl ve stejné době. Přístupná je rajská zahrada, kterou lemuje arkáda s 228 dvojitými sloupky. Všechny jsou bohatě zdobené se složitě skulpturovanými hlavicemi a navzdory velkému počtu je každý dvousloupek jiný. Z teras za katedrálou je výhled na část údolí lemujícího Palermo, zvaného Conca d'Oro (Zlatá lastura). Costa: 0232 Selinute a pláž Marinella – fakultativní výlet s průvodcem, cca 9,5 hod. za 58 EUR – včetně oběda V Selinute se nachází rozvaliny, které jsou v blízkosti lázní Marinella.

Tindari

Syrakusy

Cefalú

Agrigento

Trapani

Catania

Lipari

Kontaktujte nás

Skype skype
tel/fax - 385 310 813
mobil - 720 154 400
info@cestovkapohoda.cz
Otevírací doba
PO a ÚT: 10:00 - 17:00
STŘEDA: 10:00 - 15:00
ČTVRTEK: 10:00 - 17:00
PÁTEK: zavřeno

Předprodej vstupenek

CB SYSTÉM, TICKET PORTAL, COLOSSEUM TICKET, TICKET MASTER

Předprodej vstupenek na koncerty, divadla, muzikály, festivaly, výstavy....

Aktuality

ZÁJEZDY do HOLANDSKA 2024!!!

Již nyní poznávací zájezdy do Holandska na rok 2024!!! KLIKNI ZDE:

ZÁJEZDY PRO DĚTI

Rezervujte již nyní !!! Disneyland, Legoland, Marineland, Delfinárium a Zoo Norimberk, Europa park, Playmobil Fun Park aj.

VELIKONOČNÍ PAŘÍŽ s ubytováním - od 4.390 Kč!!

Velikonoční PAŘÍŽ autobusem, VŠE V CENĚ!!! KLIKNI
29.3. - 1.4.2024
Doprava, 1x nocleh v hotelu, snídaně...

Aktuální kurzy

USA dolar 23,71 Kč
euro 25,27 Kč

Počasí