CK Pohoda Rusko Zájezd č. 216

Stockholm, Helsinky, Petrohrad a Pobaltí

12Počet dnů:

01.01.0001Termíny od:

18 590 Kč Cena od:

12 - denní zájezd

Jeden z nejoblíbenějších zájezdů, kdy máme možnost poznat ta nejzajímavější místa 6 států omývaných vodami Baltského moře. Abychom tohle všechno stihli, budeme hned dvakrát brázdit vody Baltu obřím trajektem. A vězte, že to, co uvidíme, bude opravdu stát za to – fascinující Stockholm, Helsinky a finské jezerní kraje, velkolepé paláce a chrámy Petrohradu, Praze podobný Tallinn, elegantní Riga, hrdý Vilnius a mnoho dalšího.

Ubytování: hotel

Stravování: snídaně

Doprava: autokarem

Program zájezdu

1. den:V pozdních večerních hodinách odjezd autobusu dle nástupních míst.
2. den:Krátce po půlnoci odjezd do Německa. Ráno příjezd do Rostocku a následná prohlídka města. Odpoledne nalodění na trajekt do švédského Trelleborgu. V nočních hodinách vylodění a odjezd do Stockholmu.
3. den:STOCKHOLM – prohlídka Gamla Stan (Staré město) s královským palácem, parlamentem, radnicí a kostelem Storkyran. Moderní radnice, v níž se udělují Nobelovy ceny, ev. unikátní Vasa muzeum a večer nalodění na trajekt do Finska (4lůžkové kajuty), plavba Baltským mořem.
4. den:Snídaně na lodi, dále autobusem do finské metropole HELSINKI - prohlédneme si okolí přístavu, Uspenskou katedrálu, navštívíme i Skalní chrám, halu Finlandia, olympijský stadion, Sibeliův monument. Přejezd do střediska zimních sportů Lahti. Nádhernou krajinou finské jezerní plošiny pokračujeme na ubytování do oblasti Savonlinny.
5. den:SAVONLINNA - zastávka u impozantního vodního hradu Olavinlinna. V podvečerních hodinách přijedeme do PETROHRADU. Ubytování v hotelu. Fakultativně výlet na noční otevírání mostů na Něvě. Autobusem na náměstí Děkabristů, projížďka nočním nasvíceným městem, chrám sv. Mikuláše a romantická místa na břehu kanálů – Petrohradské Benátky. Místa, kam Dostojevský zasadil děj románu Zločin a trest. Návrat do hotelu okolo 02:00 hod.
6. den:PETROHRAD (UNESCO), město založené r. 1703 Petrem Velikým na ostrovech a bažinách v ústí Něvy. Okružní jízda městem – domek Petra I. Velikého, Smolný klášter, Křižník Aurora odstartoval jednu z nejzásadnějších událostí světových dějin minulého stol. Prohlídka nejvýznamnějších pamětihodností města. Ermitáž, jednoho z nejslavnějších světových muzeí a galerií na honosném Palácovém nábřeží, bezkonkurenční sbírky uměleckých pokladů. Zaječí ostrov, historicky první osídlený ostrov Petrohradu s impozantní Petropavlovskou pevností a katedrálou sv. Petra a Pavla s hrobkou P. Velikého a dalších ruských carů, vězení Trubeckého bastionu. Fakultativní lodní projížďka po Něvě – úchvatné pohledy na mosty a vodní cesty. Návrat na nocleh.
7. den:Městečko PUŠKIN, jižně od Petrohradu , velkolepé sídlo ruských carů Carskoje Selo . Jen málo míst v Rusku je spjato s ruskými dějinami více, než zdejší paláce a parky. Prohlídka Kateřinského paláce Kateřiny II. Veliké – mistrovské dílo baroka s dechberoucí JANTAROVOU KOMNATU. Odpoledne Petrohrad , náměstí sv. Izáka s jezdeckou sochou Petra Velikého a monumentální katedrálou Sv. Izáka . Z její kopule se skýtá fantastický výhled na město a sousední budovy Admirality a Ermitáže. Něvský prospekt – nejslavnější ulice v Rusku, individuální volno.
8. den:Letní rezidence Petra Velikého PETRODVORCE , rozkládající se přímo na břehu Finského zálivu. Prohlídka grandiózního parku, jemuž dominuje Velká kaskáda (37 zlacených soch, 64 fontán a 142 vodotrysků). Odjezd z Ruska, večer ubytování v estonském Tallinnu.
9. den:TALLINN (UNESCO), hlavní město Estonska na břehu Finského zálivu. Staré město obehnané mohutnými hradbami s věžemi a cimbuřím, připomíná malebností svých uliček Prahu. Uvidíme bránu Viru, Radniční náměstí s gotickou katedrálou, hanzovní cechovní a kupecké domy. Odjezd, večer ubytování v Lotyšsku – Riga.
10. den:Hlavní město Lotyšska a největší město Pobaltí RIGA - středověké centrum s nejstaršími kamennými domy v zemi, ulice Kalku, gotický kostel sv. Petra, ulice Skarňu, gotický dům Černohlavců, trojice domů Tři bratři na Maža Pils, Rižský hrad - sídlo prezidenta. Odjezd na ubytování do Litvy - Vilniusu.
11. den:VILNIUS - město na řece Neris, který svým půvabem připomíná Prahu - Katedrální náměstí, věž Gedimino, Pilies gatvė (Hradní ulice), Radniční náměstí, dlážděné uličky Starého města s kostely, Jitřní brána. Program zakončíme v bývalém sídle litevských knížat - vodní hrad TRAKAI a muzeum tajemného etnika Karaimů. Odjezd, noční průjezd Polskem.
12. den:Předpokládaný příjezd do ČR v dopoledních hodinách.
01 petrodvorce carske-selo-03 carske-selo-45 chram-sv.-michala-03 chram-vzkriseni-02 Helsinky-03 Helsinky-07 Olavinlinna-03 Olavinlinna-04 petrodvrorce-zahrady-04 petrodvrorce-zahrady-08 petrodvrorce-zahrady-45 riga - 3 riga - 7 Rusko_Petrodvorce_III Stockholm-14 talin - 11 talin - 15 talin - 9 Talin 1 vilnius - 12 vilnius - 13 vilnius - 5 vilnius - 7

Termíny a ceny

Tento zájezd již nenabízíme.

Cena zahrnuje

  • dopravu autobusem
  • trajekty Rostock - Trelleborg a Stockholm - Turku/Helsinky
  • 8x ubytování (z toho 7x hotel - 2lůžkové pokoje s příslušenstvím, 1x 4lůžková kabina na trajektu Stockholm - Turku/Helsinki)
  • 8x snídani
  • průvodce

Výlety

  • pojištění léčebných výloh a storna do 40 000 Kč (příplatek: 620 Kč)
  • vízum do Ruska - od října 2019 je možné si vyřídit na http://electronic-visa.kdmid.ru pro Petrohradskou oblast elektronická víza indiv. Tato víza jsou zdarma. Za poplatek 150 Kč/os. vyřídí víza CK. Potřebné info obdržíte 1 měsíc před odjezdem. V období pandemie Covid-19 bylo vydávání elektronických víz ze strany Konzulátu Ruské federace zrušeno. Tato situace stále ještě přetrvává a bohužel nejsou dostupné informace, kdy a zdali vůbec budou letos elektronická víza obnovena. Může se stát, že i v případě tohoto zájezdu budou vyřizována klasická víza vlepovaná do cestovního pasu za cenu 1 990 Kč/os.
  • V případě jakékoliv změny Vás budeme obratem informovat (např. bude-li vízum opět zpoplatněno apod.).
  • vstup Carskoje Selo i Jantarová komnata (cena zahrnuje vstup do zámeckého parku, zámku i návštěvu Jantarové komnaty vč. povinného místního průvodce a sluchátek) - nutná rezervace předem v CK min. 2 měsíce před odjezdem (rezervaci ale ruský partner potvrdí až 14 dní před odjezdem, nebude-li, budou klientovi peníze obratem vráceny) (příplatek: 890 Kč)
  • lůžko ve 4lůžkové kabině na trajektu Německo - Trelleborg (příplatek: 550 Kč)
  • 1/1 pokoj (povinný při nedoobsazení) (příplatek: 5000 Kč)

Petrodvorec

Letní carské sídlo Petrodvorec ležící u Finského zálivu asi 30 km z centra Petrohradu nechal car Petr Veliký postavit tak, aby svou krásou zastínilo i francouzské Versailles.

Něvský prospekt

Hlavní obchodní tepnou Petrohradu je Něvský prospekt vedoucí v délce několika kilometrů od Něvy na náměstí Povstání (ploščaď Vosstanija).

Petropavlovská pevnost

Petropavlovská pevnost na Zaječím ostrově představuje nejstarší kamennou část města postavenou již v roce 1703. V současnosti je Petropavlovská pevnost místem odpočinku obyvatel města, zatímco dříve byla vezením s popravčím místem. V areálu pevnosti se nachází katedrála sv. Petra a Pavla, v níž jsou umístěny hrobky téměř všech ruských carů počínaje Petrem I.

Katedrála Petra a Pavla

Skvostná barokní stavba vznikla v roce 1712 na popud Petra I. Velikého, podle návrhu Domenica Trezzini. Katedrála měla být dokladem odpoutání od tradiční ruské sakrální architektury. Nejimpozantnější částí stavby je 122 metrů vysoká věž se zlacenou špicí a korouhví ve formě anděla. Interiér je přebohatě zdobený nákladnými lustry, korintskými sloupy a ikonostasy ze zlaceného dřeva. Po smrti Petra I. Velikého se katedrála stala místem posledního odpočinku ruských carů.

Katedrála sv. Izáka

Tato katedrála vybudovaná v roce 1818 je jednou z největších na světě a je skutečně monstrózní stavbou a velkolepým architektonickým počinem. Její váha spočívá na tisících dřevěných pilotů zapuštěných do bažinaté půdy. Katedrálu stavělo 440 tisíc dělníků po 40 let. Její zlatem obložená kupole se vypíná do výšky 100 metrů a je z ní neopakovatelný výhled na historické jádro města. Interiér katedrály je bohatě zdoben mramorem, drahokamy a polodrahokamy všech barev. Žulové sloupy v průčelí byly do Petrohradu dopraveny loděmi z Finska.Dnes je katedrála muzeem a ve svém interiéru ukrývá nespočet nádherných uměleckých děl 19. století.

Carskoje Selo v Puškinu

Komplex carského letního sídla v Puškinu vznikl zejména za vlády carevny Kateřiny Veliké, podle níž je hlavní palác pojmenovaný Kateřinský.

Helsinky

Jsou hlavním a největším městem Finska (založeny roku 1550) a jeho největším přístavem. Jejich centrum leží na malém poloostrově na břehu Finského zálivu, ale patří k nim ještě poměrně velké území směrem na východ. Rozkládají se na 686 km² a mají asi 560 000 obyvatel. V jejich blízkosti se nacházejí tři další města, Espoo, Vantaa a Kauniainen, se kterými tvoří hustě propojené souměstí Velké Helsinky s celkovou populací přes 1 200 000 lidí.

Sibeliův monument

Památník nejslavnějšího finského skladatele Jeana Sibelia v Sibeliově parku v Helsinkách. Byl vytvořen sochařkou Eila Hiltunenovou v roce 1967 z více jak 600 nerezových trubek o celkové váze 24 tun.

Savonlinna

Město ve východním Finsku založené 1639 Per Brahem, 27 000 obyv., 1 374 km². Na hradě Olavinlinna se každoročně koná známý operní festival.

Petrohrad

Počtem obyvatel více než 4 000 000 patří Petrohrad na druhé místo v Rusku hned za Moskvou. Leží na řece Něvě, při jejím ústí do Finského zálivu Baltského moře. Město bylo založeno r. 1703 carem Petrem I. a nazváno Sankt Peterburg. V r. 1712 bylo vyhlášeno za hlavní město Ruska. Na jeho rozmach lze usuzovat ze skutečnosti, že již po 15 letech jeho existence jím prochází 90 % z ruského zahraničního obchodu. Koncem 19. a začátkem 20. století byl Petrohrad střediskem revolučního hnutí proletariátu a posléze městem tří revolucí (1905, únorové a VŘSR). Dne 7. listopadu 1917 se stal Petrohrad místem ozbrojeného dělnického povstání. II. Všeruský sjezd sovětů ve Smolném vyhlásil vítězství VŘSR a vytvoření sovětské moci. Nejtěžší zkouškou prošel Leningrad v době blokády za 2. světové války (trvala 900 dní – od 8. 9. 1941 do 18. 1. 1944). Petrohrad patří k nejdůležitějším průmyslovým centrům Ruska. Jedná se především o kovoprůmysl, strojírenství, výrobu turbín a naftových motorů. Je zde výroba dokonalých optických a elektrotechnických přístrojů i rozsáhlý potravinářský komplex. Důležitou roli hraje i průmysl loďařský. Půdorysnou dispozici tvoří řeka Něva s desítkami ramen a s více než stovkou ostrovů, které spojuje asi 600 mostů, což Petrohradu oprávněně dává přídomek „Benátky severu“. Při projížďce po Něvě je možno vidět Isakijevský chrám, bývalý Zimní palác ruských carů, Petropavlovskou pevnost s chrámem Petra a Pavla na Zaječím ostrově a řadu dalších význačných stavebních památek. Hlavní třídou města je 4,5 km dlouhý Něvský prospekt, počínající u kláštera Alexandra Něvského. Na jeho druhém konci u řeky Něvy je průhled této nejrušnější tepny města ukončen pozlacenou věží Admirality. K nezapomenutelným dojmům patří návštěva Petrohradu v době od poloviny měsíce června do počátku července, kdy jsou v Petrohradě tzv. „bílé noci“. Pozdě v noci se některé mosty na řece Něvě otevírají a umožňují proplutí i velkých námořních plavidel. S Petrohradem je spojen život a dílo mnoha vynikajících ruských literátů a učenců. Z mnohých vzpomeňme Puškina, Gogola, Někrasova, Dostojevského, Repina, Glinky, Čajkovského, Lomonosova, Mendělejeva atd. V. I. Lenin v tehdejším Petrohradě neúnavně připravoval revoluční svržení samoděržaví. Po jeho smrti bylo město 26. 1. 1924 přejmenováno na Leningrad. Původní název Petrohrad dostalo město v 90. letech 20. století. Zajímavé je i okolí Petrohradu s řadou význačných stavebních památek, jako Petrodvorce nebo Puškin. Costa: 2581 Jusupovský palác a Cesta po kanálech – fakultativní výlet s průvodcem, cca 3 hod. za 55 EUR Costa: 2590 Kateřinský palác a Ermitáž – fakultativní prohlídka s průvodcem, cca 9 hod. za 105 EUR – včetně oběda

Stockholm

Stockholm, hlavní město Švédska, leží v místech, kde je 120 km dlouhé členité jezero Mälaren propojeno se zátokou Baltského moře. Rozkládá se částečně na pevnině, částečně na 13 ostrovech vzájemně spojených mosty. Bývá označován jako „Benátky severu“. Vlastní město má asi 800 000 obyvatel a velký Stockholm včetně předměstí čítá kolem 1 500 000 obyvatel. Město bylo založeno v polovině 13. století pod ochranou pevnosti chránící nově založenou osadu před útoky pirátů. Záhy se stalo vedoucím obchodním střediskem Švédska. Vrcholu svého rozvoje dosahuje v období rozmachu švédského království v 17. století. Poté přichází dlouhá stagnace ukončená ve 2. polovině minulého století rychlým průmyslovým rozvojem, podstatným rozšířením stávající zástavby a prudkým růstem počtu obyvatel. Velký Stockholm dodává 10 % průmyslové výroby Švédska. Nosnými odvětvími jsou strojírenství, elektrotechnika, elektronika a polygrafický průmysl. Zátoka Saltjö umožňuje průjezd lodí až do Stockholmského přístavu, který je v dovozu zboží na 1. místě v zemi. Hlavními obchodními třídami Stockholmu je Kungsgatan a Drottininggatan. Poblíž Kungsgatan tvoří pět osmnáctipodlažních výškových budov nové jádro města. Z jižního nábřeží vede od náměstí Gustava Adolfa podél budovy parlamentu z r. 1905 most k ostrovu Staden, kde je rozloženo Staré město (Gamla Staden). Na předmostí se nachází královský palác ze 17. století. Dlážděné ulice vedou kolem nejstaršího stockholmského kostela sv. Mikuláše, založeného ve 13. století, k velkému tržišti Stortorget, obklopenému starými historickými domy. Za ním začínají křivolaké uličky Starého města. Ostrov Staden je spojen mostem se západně položeným ostrovem Riddarholmenem, v jehož kostele jsou pohřbeni švédští králové. Odtud na severozápad je výhled na červenou cihlovou radnici postavenou v r. 1923 na dalším ostrově Kungsholmem. Její věž zdobí tři pozlacené koruny, které jsou ve státním znaku Švédska. V radnici, která bezesporu patří k nejkrásnějším moderním budovám celé Skandinávie, je celá řada nádherných sálů s působivou výzdobou. Na východním ostrově Djurgardsen je Severské muzeum s bohatou etnografickou sbírkou. Dále je zde válečná galeona Vasa, která se potopila při své první plavbě v r. 1628. Je zde rovněž prvních 150 historicky cenných staveb. Po 2. světové válce byly vystavěny moderní čtvrti s rozsáhlými pásy zeleně, citlivě včleněné do přírodního reliéfu. Costa: 2501 Stockholm, Muzeum Vasa, městská radnice – fakultativní prohlídka města s průvodcem, cca 3,5 hod. za 59 EUR Costa: 2508 Vodní cesty Stockholmu – fakultativní výlet s průvodcem, cca 2 hod. za 29 EUR

Tallinn

Riga

Rostock

Vilnius

Kontaktujte nás

Skype skype
tel/fax - 385 310 813
mobil - 720 154 400
info@cestovkapohoda.cz
Otevírací doba
PO a ÚT: 10:00 - 17:00
STŘEDA: 10:00 - 15:00
ČTVRTEK: 10:00 - 17:00
PÁTEK: zavřeno

Předprodej vstupenek

CB SYSTÉM, TICKET PORTAL, COLOSSEUM TICKET, TICKET MASTER

Předprodej vstupenek na koncerty, divadla, muzikály, festivaly, výstavy....

Aktuality

ZÁJEZDY do HOLANDSKA 2024!!!

Již nyní poznávací zájezdy do Holandska na rok 2024!!! KLIKNI ZDE:

ZÁJEZDY PRO DĚTI

Rezervujte již nyní !!! Disneyland, Legoland, Marineland, Delfinárium a Zoo Norimberk, Europa park, Playmobil Fun Park aj.

VELIKONOČNÍ PAŘÍŽ s ubytováním - od 4.390 Kč!!

Velikonoční PAŘÍŽ autobusem, VŠE V CENĚ!!! KLIKNI
29.3. - 1.4.2024
Doprava, 1x nocleh v hotelu, snídaně...

Aktuální kurzy

USA dolar 23,71 Kč
euro 25,27 Kč

Počasí